Att gjuta egna blockljus

Att gjuta ljus är något som jag aldrig tröttnar på! Jag minns att vi gjorde det hemma när jag var liten, färglada randiga ljus i glasburkar som vi hängde upp i syrenen utanför huset, för några år sen så började jag igen.

Jag använder formar och vekar som jag köpt från Panduro, men i övrigt använder jag bara återvunnet material. Jag sparar alla gamla ljusstumpar och stearinrester som blir kvar. Sen är det bara att plocka fram när man blir sugen. Jag lägger alla bitar i vanliga glasburkar som jag ställer i vattenbad i en gammal kastrull som jag endast använder till ljusgjutning. (Jag brukar blanda stearin, paraffin, vax o.s.v. och det funkar bra.) När allt har smält häller man bara upp det i formarna eller i glasburkar, som man har förberett med vekar. När stearinet svalnar så sjunker det ihop, så det brukar bli en grop som man får fylla i efter ett par timmar.

Prova att blanda olika färger och material. Vita ljus av äkta stearin blandat med färgade blockljus av nån billigare variant ger en snygg marmorerad effekt. Att smälta olika färger i olika glasburkar samtidig och sen varva dem ger randiga ljus. Det är bara att prova sig fram!4 thoughts to “Att gjuta egna blockljus”

 1. Hej!
  Tack snälla för din fina kommentar, jag blev jätteglad!!
  :) Nu ska jag kika runt lite hos dig, hoppas du har haft en fin dag!
  // Sandra

 2. Vilken underbar blogg du har! Otroligt mycket fin inspiration, och snygg blogg!
  Vilken ära att bli länkad, tack! :)
  Ha en toppen helg!
  Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.