Mat i säsong

Därför ska du äta mat i säsong:

  • för smaken
  • för plånboken
  • för miljön

Att äta det som är i säsong innebär att äta det som växer nära, att till exempel äta svenska tomater och äpplen på sommaren, i stället för importerade på vintern.

Minskade transporter och mer frilandsodling (på fält) i stället för i växthus sparar på miljön. När frukt och grönsaker får växa naturligt och mogna i solen, i stället för att skördas innan de mognat för att sedan få mogna under transporten i lastbilar, så blir de mycket finare och smakar mycket godare. Och eftersom det finns god tillgång på en vara när den är i säsong så är priset bättre! Klart bättre på alla plan helt enkelt!

Hur roligt är det till exempel att köpa en dyr och halvvissen basilika i januari? När du kan få en större, finare och fräschare till ett lägre pris under sommaren? Eller bleka smaklösa tomater mitt i vintern, hur kul är det? För min del kan jag lika gärna vara utan, och köpa annat som smakar mycket godare då.

Självklart måste man ju inte alltid bara hålla sig till det som är i säsong, och såklart är det lättare på sommaren när det finns så mycket att välja på, men jag brukar försöka tänka på vad som är i säsong när det är dags att planera veckans matinköp.

Här kan du se vilken mat som är i säsong just nu:
livinggreen.se
säsongsmat.nu

Sallad med grillad persika
Sallad med grillad persika, fetaost och valnötter

Smoothie med persika, jordgubbar, melon
Smoothie med persika, melon och jordgubbar


3 thoughts to “Mat i säsong”

  1. Vilken underbar mat-bild! Fina betonglyktor. Jag har också provat att gjuta men det gav inte mersmak direkt. Slabbigt. dammigt och blev inte som jag föreställde mig. Bättre andra gången är första, men inga fler betonginköp för min del.

    1. Tack snälla! Har bara använt mobiltelefonen men det blev riktigt bra. Jaså, jag tyckte det var kul med betong, men jag var ute på balkongen, blir nog lite kladdigt att vara inomhus. Var rätt svårt, blev en del misslyckade försök men jag ser det som en utmaning att prova mig fram och få till det bättre. Funderar på att testa att köpa hobbybetong ändå i stället för vanlig finbetong och se om det funkar bättre, tyckte inte finbetongen var tillräckligt fin, hehe.

  2. Kul att du gillade lastpallssoffan. Jag har samlat på mig dem när de lämnats vid återvinningen. Brukar finnas lite då och då. Har också sett dem på Blocket.

Leave a Reply

Your email address will not be published.