Favorit i repris – godaste äppelpajen

Jag har bloggat det här receptet förut en gång, förra hösten tror jag, men kan inte låta bli att göra det igen för det är ju så himla gott! Det absolut godaste äppelpajreceptet jag vet kommer från icakuriren.

Degen gjord på havregryn och mjöl innehåller både socker och vaniljsocker som gör den extra god. Honung som ringlas över innan pajen gräddas får en god seg konsistens. Jag brukar använda lite mer kanel än vad som står, och ibland hoppar jag över mandeln på toppen, då den lätt blir bränd och jag alltid glömmer pajen i ugnen ;)

4 portioner
4–5 syrliga äpplen
1/2 dl socker
1 tsk malen kanel

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 1/2 dl mandelspån eller hackade sötmandlar
1–2 msk flytande honung

Gör så här
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel i en rymlig plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka om så att alltsammans blandas väl.
Hacka samman smör, vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en smulig massa.
Lägg äppelklyftorna i en stor ugnssäker form. Fördela smuldegen ovanpå och strö på rikligt med mandel. Ringla över lite flytande honung.
Grädda mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.
Servera med vaniljsås!

Leave a Reply

Your email address will not be published.