DIY – Gjuta egna ljus av gamla ljusstumpar

Jag har beskrivit flera gånger hur jag gör när jag gjuter ljus, men jag tycker inte att de beskrivningarna är så bra, saknar bilder o.s.v. Så här kommer en ordentlig steg-för-steg-beskrivning från början till slut med bilder och allt :)

Att gjuta blockljus i formar

Du behöver:
* Ljusstumpar och stearinrester. Det gör inget om du blandar värmeljus, blockljus och stöpta ljus, olika färger och material som stearin, vax, paraffin etc. Ibland kan man få en marmorerad effekt av att blanda olika sorter. Blanda gärna i rester av doftljus också :)
* Veke, finns att köpa i hobbyaffärer i olika tjocklekar för olika stora ljus. Läs instruktionerna eller prova dig fram vad som funkar bäst
* Ljusformar att gjuta ljusen i (alt. kan du använda gamla glasburkar
* En gammal kastrull som du enbart använder till detta (det fastnar stearinrester som är svåra att få bort)
* Glasburkar eller konservburkar att smälta stearinet i
* Träpinnar, t.ex. engångsgrillpinnar
* Häftmassa

Gör såhär
1. Börja med att ta bort alla vekar. Du kan t.ex. lägga alla ljus i en kökshandduk och slå sönder dem med en hammare mot en skärbräda.

Alternativt kan du låta vekarna vara kvar och plocka bort dem vartefter ljusen smälter, tänk då på att först klippa bort alla svarta vekar annars blir det svarta smulor kvar i ljusmassan.

240_gjuta-ljus-1

2. Smält ljusen i vattenbad genom att lägga dem i glas-eller konservburkar som du sedan ställer i en kastrull med vatten på spisen. Vill du göra randiga ljus så sortera upp dina ljusstumpar efter färg och smält i olika burkar, det går bra att ha flera stycken i kastrullen på en gång.

240_gjuta-ljus-3

240_gjuta-ljus-2

3. Medan du väntar på att ljusen ska smälta förbereder du ljusformarna

Klipp till vekar så de är ungefär dubbelt så långa som formarna är höga. Knyt en knut i ena änden och trä genom hålet i formen. Tips – dra inte åt knuten för hårt, du ska kunna knyta upp den igen när ljuset är klart! Fixera knuten med lite häftmassa så att det håller tätt ordentligt. Knyt den andra änden löst runt en träpinne, placera träpinnen över formen och dra åt knuten så att veken är sträckt.

240_gjuta-ljus-5

240_gjuta-ljus-4

4. Häll ljusmassan i formarna. Antingen fyller du dem helt på en gång, eller så fyller du en liten bit i taget och låter stelna emellan så du får en randig effekt.

Om du gör randiga ljus, se till att varje lager stelnar ordentligt innan du fyller på med mer ljusmassa.

Om du fyller hela burken på en gång kommer ljusmassan att sjunka ihop och det bildas ett hål i mitten av ljuset. Låt ljuset stå tills det stelnat och svalnat helt, sen kan du fylla i hålet med mer ljusmassa.

240_gjuta-ljus-6

240_gjuta-ljus-7

5. Låt ljuset svalna. Knyt upp knutarna och ta ut ljuset i formen. Klipp av veken på undersidan, och ev. även på översidan om den är för lång.

De färdiga ljusen

240 ljus

240 ljus1

Tips! Överblivet stearin brukar jag hälla upp i tomma värmeljusformar och låta stelna. Då har jag färdiga bitar som jag enkelt kan smälta ner igen om jag vill göra fler ljus.

240_gjuta-ljus-8

Mer om ljusgjutning

>> Frågor och svar om ljusgjutning
>> Inspiration till andra ljus-pyssel
38 thoughts to “DIY – Gjuta egna ljus av gamla ljusstumpar”

  1. Ja, det tycker jag du får ta och göra, är ju jättekul att gjuta ljus! Kul att göra tillsammans med barn med bara man är lite försiktig med den varma ljusmassan.

   Kram!

 1. Det där måste jag absolut testa. Men får bli i glasburkar eller något, då vi har bestämt oss för att “plastbanta” det här hemmet. Har redan samlat på mig ett antal ljusstumpar då de ljusstakar som vi använder är i glas från IKEA och man måste passa stumparna noga för blir de för korta spricker glaset. Bra sätt att ta vara på sånt som annars går till spillo!

  1. Använd mjölkkartonger i stället. Då är det bara att riva sönder kartongen när ljuset är klart och kasta den bland pappersförpackningarna.

   Hälsningar Inger

 2. Jättebra beskrivning :)
  Du använder enbart ljusstumpar, tänker inte på att blanda stearin/paraffin mm på något speciellt sätt? Jag och dottern har sparat massa ljusstumpar som vi tänkt stöpa ljus med men undrar om jag måste blanda i något annat för att det ska bli bra?

  Med vänlig hälsning, Sabina ;)

  1. Hej Sabrina!
   Nej, jag bara blandar hej vilt, haha. Någon enstaka gång har färgerna inte blandat sig ordentligt utan det har blivit lite spräckligt, men i övrigt så funkar det hur bra som helst.

   Fast jag har bara gjutit blockljus, aldrig stöpt långa ljus, kan tänka mig att det är bra att ha lite högre kvalité på blandningen då, och undvika t.ex. IKEAs doftljus i glasburkar som är ganska mjuk även när den är “stelnad”. Men det är bara en gissning.

   Lycka till!

 3. Jag undrar en sak som du kanske kan svara på.. När jag gjuter mina ljus, gör precis som dig.. Så när jag sedan tänder dom så brinner dom bara halvvägs, sedan faller veken och slocknar. Omän jag ställer upp veken så händer samma sak efter bara en liten stund.. Har provat fler olika vekar men har samma problem ändå, vad gör jag för fel?

  1. Hej och tack för din kommentar!

   Det har jag faktiskt aldrig varit med om… jag funderar om det kan bero på tjockleken på veken. Har du en för tjock veke i ett litet ljus smälter stearinet för fort, veken som blir kvar blir då för lång, den hinner inte med att brinna upp i samma takt som stearinet smälter, då kanske den blir för tung och faller? Ibland när jag haft det problemet har jag helt enkelt fått klippa av veken med jämna mellanrum.

   Men du säger ju att du har provat flera olika vekar, så jag är inte säker på om det är problemet.

   Hm.. kan nog inte ge dig ett bättre svar än så tyvärr. Hoppas du kommer på vad det är!

   /Frida

   1. Hej!
    Detta svaret kommer väl kanske lite sent, men skriver ändå. Jag har också haft problemet att veken faller åt sidan och “drunknar” i stearinet. Jag har märkt att det ofta händer om jag slarvar på så sätt att jag inte är så noga med att veken står helt rakt från början… Står veken lite snett i ljuset så faller den lätt åt sidan senare. Vet inte om Johanna har gjort samma miss som jag, eller om det i hennes fall beror på något annat, men för mig har det blivit bättre sedan jag blev mera noggrann :)
    mvh, Li

    1. Glömde att tacka för den superbra beskrivningen, den har hjälpt mig mycket. :)

    2. Hej Li!
     Roligt att du skriver just nu.
     Jag hade aldrig råkat ut för detta tidigare, men det hände mig för bara ett par dagar sedan och jag kom att tänka på detta blogginlägget :)
     Det var ett ljus i en glasburk denna gång, där rinner ju inte stearinet ut när det blir för mycket utan allt är ju kvar i burken och då “drunknar” veken efter ett tag.
     Men det låter väldigt logiskt som du säger, att om veken är lite sned så “tippar” den efter ett tag.
     Kul att du uppskattar min beskrivning!
     //Frida

 4. Hej!
  Jag ska stöpa egna ljus för första gången och undrar hur gör du för att hälla över massan från glasburkarna till formen?

  1. Hej Mia!
   Jag lyfter bara upp burken ut kastrullen med en grytlapp och häller :)
   Om en grytlapp känns för klumpigt kan man säkert ta en kökshandduk och vika några gånger.

   Om det rinner stearin på utsidan av glasburken kan man torka av den lite med hushållspapper innan man ställer tillbaka den i kastrullen.

   Lycka till! :)

 5. Hej! Tack för bra beskrivning. Jag tänker att jag vill hälla stearinet i en glaskopp. Ljuset som fanns har brunnit upp men jag vill återanvända koppen. Hur gör jag med veken få jag inte kan sträcka den från undersidan? Elin

  1. Hej Elin!
   Knyt fast veken runt en träpinne och lägg pinnen över glaskoppen, och så låter du bara veken hänga fritt i mitten av koppen. Du kan fästa pinnen med lite häftmassa på koppens kanter om det är svårt att få den att ligga still. Och om veken inte är rak eller det är svårt att få den att vara still kan man limma fast den i botten med lite superlim. Lycka till!

 6. Hej tack för en mkt bra förklaring. Har idag gjort några ljus av återvinning blev mkt bra!
  Ska göra detta igen, hälsningar Susanne i Svalöv i Skåne

  1. Hej Susanne! Vad kul att du gillar min beskrivning, och att ljusen blev bra. Visst är det kul! :) //Frida

 7. Jag har precis varit och köpt vekar för att testa detta för första gången i mitt liv….55 år!!! Nåja, bättre sent än inte alls….
  Himla bra pedagog du är. Tack.
  /Carina

 8. Åh vilken bra beskrivning :) !
  Första gången jag var med och gjorde ljus, var på fritids när jag var kanske 8-9 år! (det är ca 32 år sedan)
  Det var hur kul som helst! Vi gjorde lite olika sorter. Sen har jag hela tiden sparat stumpar, för att någon gång göra egna ljus igen!
  Och nu är det dax! Hittade din sida här för att uppfriska minnet av hur man kan göra!
  Kunde inte bli mer lättförstått :) Toppen verkligen!
  Och vilka mysiga färger det blev på dina ljus!
  Tack för inspirationen :)
  / Camilla

 9. Hej. Jag har gjutit flera ljus men alla mina ljus brinner bara i mitten. Varje gång jag tänder ett nytt ljus låter jag det brinna i över en timma men hjälper inte. Vad är felet tror du? Kan det vara så att jag smälter på för hög värme? Jag har en smältkanna där jag fyller på vatten i en pip så vattnet ligger inuti kannan. Det vattnet brukar koka. Är det felet? Har testat olika strl på veken men hjälper inte heller. Tacksam om du kan hjälpa mig.

  1. Hej Annica, Tack för din kommentar!
   Mitt spontana svar skulle vara att du har för smal veke i förhållande till ljusets tjocklek, men du säger ju att du provat flera olika storlekar så det kanske inte är problemet.
   Vilken temperatur du smälter på tror jag inte spelar någon roll alls (dock brukar jag själv bara låta vattnet knappt sjuda eftersom det räcker, om det kokar tycker jag vattnet dunstar så fort så man får fylla på nytt hela tiden, men det ska som sagt inte spela någon roll för resultatet.)
   Tyvärr kan jag inte komma på vad som är felet, hoppas du kommer på en lösning!

 10. Hej
  Bra beskrivet hur man gjuter, men jag ser inga bilder. Vet inte om min IPad klarar dina bildtyper eller om det är du som har bytt plats för dina bilder

  1. Tack! Det blev något fel när jag flyttade hela min blogg för ett tag sedan, jag uppdaterade länkarna till bilderna, men i vissa poster så blev det något fel… nu har jag fixat det, tack för att du sa till!

 11. Hej Frida ?

  Så jättebra o tydlig beskrivning du ger. Jag har aldrig stöpt ljus men med din tydliga beskrivning ska jag nu ge mig på detta i år. Mina barnbarn har tjatat i några år om det så nu är det dags. Tack för en bra sida.

 12. Hej! ett tips bara, använd kaffekannor att smälta i. funkar kanon jag hittade på röda korsets secondhand för 12:-/2 st. hällpip och handtag så behöver man inte grytlappar! ☺

 13. hej.
  dum fråga kanske, men jag köpte vekar i metervara och där står det att jag måste doppa dem i vax innan. Är det ett måste eller går det utan?

  1. Det vet jag faktiskt inte, det har jag aldrig hört talas om innan, men det kanske är någon speciell veke som behöver det.
   Testa att inte göra det och se om det funkar ändå :)

 14. Hejsan!
  Jag gillar ljus som är i fina glas när man köper dem i affären. Nu undrar jag hur jag får ur rester från att ljuset har brunnit upp så att jag kan återanvända glasen?
  Undrar även vad för formar man kan använda till att göra ljus som du, eller var man kan köpa formar? :)

  1. Hej Jessica!

   Här har jag skrivit ett inlägg om hur du enklet får ut stearinrester ur glaskoppar (längst ner i inlägget)
   http://fridasofia.se/blogg/diy-sa-gor-du-rent-glasburkar/

   De formar som jag gjuter ljusen i och sen tar bort har jag köpt på panduro, finns att köpa på de flesta hobbyaffärer tror jag.

   Annars kan man också använda t.ex. tomma mjölkförpackningar eller coca-cola-muggar (såna man får på snabbmatsrestaurangerna). Allt som är lite mjukt och går lätt att ta bort när man är klar funkar bra :)

   Lycka till!

 15. Tack för beskrivning!
  Hoppas kunna prova nu till hösten. De här vanliga Ikea ljusen värmeljus. Kan man bara smälta ner de också? Även de stöpta? Så får man en veke också :) ?

 16. Tack för jättebra beskrivning! Nu har jag barnen gjort många randiga ljus av alla möjliga rester. Det funkade jättebra att göra även i engångsmuggar av papper ?

 17. Jag älskar att stöpa ljus, jag smälter direkt i kastrullen och lägger sedan ner vanliga barnkritor som får smälta för att få olika färgnyanser.

Leave a Reply

Your email address will not be published.