Att gjuta egna ljus

Jag älskar att tända ljus! Speciellt under den mörka årstiden är det härligt att lysa upp tillvaron med levande ljus.

Att gjuta egna ljus och göra egna ljuslyktor är ett roligt pyssel och ofta kan man använda material som man redan har hemma.

Eftersom jag märkt att mina blogginlägg om ljusgjutning är väldigt populära har jag här samlat all information om hur man gör när man gjuter egna ljus, och andra ljuspyssel, på en och samma sida. Hoppas informationen är till hjälp!

[ezcol_1half]

Att gjuta ljus av gamla ljusstumpar

ljus-randiga
>> Så gjuter du ljus av gamla ljusstumpar, steg-för-steg-beskrivning

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Inspiration – blockljus i rock-stil

blockljus-rock
>> Dekorera blockljus i rock-stil

[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]

Gör ett ljus av en apelsin!

ljus-apelsin
>> Så gör du ett ljus av en apelsin

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Gör din egen adventsljusstake

adventsljusstakar
>> inspiration för olika DIY adventsljusstakar

[/ezcol_1half_end]

Frågor och svar om ljusgjutning

1. Ljusen sjunker ihop och får ett hål i mitten
Om du fyller hela formen/burken på en gång (vilket man ju gör om man gör enfärgade ljus) kommer ljusmassan att sjunka ihop när den svalnar och det bildas ett hål i mitten av ljuset. Låt ljuset stå tills det stelnat och svalnat helt, sen kan du fylla i hålet med mer ljusmassa och låta stelna igen innan du tar ut ljuset ur formen.

2. Ljusen slocknar av sig själva efter ett tag/veken viker sig och faller ihop.
Har du en för tjock veke i ett litet ljus blir lågan stor och ljuset smälter för fort. Veken som blir kvar blir då för lång, den hinner inte med att brinna upp i samma takt som stearinet smälter, den kan då falla ihop och gå av eller kväva lågan. Har du en för tunn veke däremot i förhållande till ljuset kommer inte hela ljuset hinna smälta, utan bara den mittersta delen av ljuset, då är risken att veken “drunknar” i stearin i hålet som blir. Läs på förpackningen till veken vilken tjocklek av ljus den passar till, och testa dig fram med olika vekar.

Om det råkat komma med skräp från brända vekar i ljusstumpar eller vatten i ljusmassan kan ljuset brinna sämre och ibland också slockna. Var noga när du blandar och smälter din ljusmassa och försök få den så ren som möjligt.

3. Kan jag blanda olika sorters ljus till exempel stearin och paraffin?
Det går bra att blanda olika material som stearin, vax, paraffin etc. och även doftljus. Ibland kan man få en marmorerad effekt av att blanda olika sorter.

4. Hur får jag fast veken om jag gjuter i en glasburk?
Knyt fast veken runt en träpinne och lägg pinnen över glasburken, och så låter du bara veken hänga fritt i mitten av burken. Du kan fästa pinnen med lite häftmassa på burkens kanter om det är svårt att få den att ligga still. Om veken inte är rak eller det är svårt att få den att vara still kan man limma fast den i botten med lite superlim.

5. Hur häller jag över ljusmassan från glasburkarna till formarna?
När du har smält din ljusmassa i glas/eller metallburkar över vattenbad blir burkarna ganska varma. Lyft upp dem försiktigt med en grytlapp. En grytlapp i gummi funkar bäst då du får bra grepp, men en vanlig grytlapp eller bara en kökshandduk som du viker några gånger funkar också bra, bara du är försiktig :) Det finns säkert speciella verktyg att köpa för just detta moment, men det är inget som jag har använt.

Om det rinner ljusmassa på utsidan av burken kan du torka av den lite med hushållspapper innan du ställer tillbaka den i kastrullen. När du är klar kan du rengöra burkarna genom att ställa dem uppochner på en bit hushållspapper på en plåt i ugnen och värma till 100grader en stund. Obs! Använder du plastformar kolla först om de tål värme och i så fall hur hög värme.

Lycka till! Och har du fler frågor hör gärna av dig :)
9 thoughts to “Att gjuta egna ljus”

 1. Har du använt ljusbitar från oljeljus i gjutningen? Från gravljus.

  1. Ja, jag har testat det vid något tillfälle och jag har för mig att det fungerade fint.
   Det man får tänka på då är att gjuta i en glasburk eller annan behållare som man har kvar ljuset i,
   gjuter man i en form som man sen tar bort tror jag det kan smälta lite för fort och “rinna bort”.
   Lycka till!

   /Frida

 2. Hej hur får man bort stearin från metallskålen när man smälter stearinet?

 3. Hej!
  Hur färgar du din ljusmassa?
  Går det att använda hushållsfärg?
  Eller torra färgpigment?

 4. Hej!
  Vilken tjocklek på veke ska jag använda? Jag gjuter i enliters avklippta mjölkkartonger som är 7×7 cm och ljusen gör jag ca 7-8 cm höga.
  Hittills har vekarna drunknat för det mesta. Kan du tipsa om leverantör?

 5. Hej!

  När jag gjuter ljus så blir de som frostade. Har testat alla möjliga olika temperaturer och värmt upp formen lite innan uttag men jag blir. Inte av med det. Vad gör jag för fel? :/

 6. Hej
  Jag råkade få I en liten skätt vatten (max1 tsk) bland min smälta ljus, det är ca 1,5 L av ljusaste.
  Är det bara att kasta?

Leave a Reply

Your email address will not be published.